Extra middelen voor Tijdelijk Noodfonds Energie

Publicatiedatum: 18 februari 2024

Op dit moment hebben meer dan 85.000 mensen een aanvraag gedaan voor het Tijdelijk Noodfonds. Om meer huishoudens te helpen hebben de energieleveranciers Essent, Vattenfall, Eneco, Budget Energie, Greenchoice en Innova Energie nog € 8 miljoen extra beschikbaar gesteld. Met deze bedragen kunnen ongeveer 38.000 extra huishoudens geholpen worden met het betalen van hun energierekening.

Het totale beschikbare budget ligt hierdoor op € 84 miljoen. Het Noodfonds verwacht op basis van het huidige verloop van aanvragen dat dit bedrag voldoende is om het Noodfonds tot midden maart open te houden. Mocht dit veranderen dan wordt dit van tevoren op de website gemeld zodat huishoudens weten tot wanneer zij een aanvraag kunnen doen.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is sinds 22 januari 2024 geopend en is bedoeld voor huishoudens met een laag of een laag middeninkomen en een hoge energierekening. Voor elk huishouden staat een limiet van maximaal zes maanden. De uitbetaling gaat via de energieleverancier. De energieleverancier verrekent daarna deze bijdrage met de energierekening.

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om € 3.200 (alleenstaand) en € 4.480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen: Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Sinds 22 januari 2024 tot en met 11 februari 2024 zijn er 85.586 aanvragen bij het Noodfonds binnengekomen. 63.914 aanvragen zijn in behandeling en 21.672 aanvragen zijn afgekeurd vanwege tekortkoming van de eisen. Van de aanvragen die tot nu toe in behandeling zijn genomen is ongeveer 20% afgekeurd op basis van de energiequote. Het gemiddelde compensatie bedrag per huishouden per maand is € 105.

U kunt uw aanvraag doen via Noodfonds Energie.