Bespaartips & -trucs

Horen grote maatregelen niet meteen tot jouw mogelijkheden maar wil je wel met energiebesparing aan de slag? Met gratis of met relatief weinig kosten kun je meteen starten met energiebesparing!

Dit kan heel simpel zijn, zonder dat het je meteen veel geld kost. Deuren in huis dicht doen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op stand-by laten staan. Kleine moeite en alles bij elkaar scheelt het een heleboel op jouw energierekening!

Gratis besparen

Ga je er even tussenuit? Extra besparen!

Zet de thermostaat op vorstvrij (5 tot 10 graden) als je in de herfst of winter met vakantie gaat en laat deuren in huis open zodat de temperatuur in huis gelijk is. Op veel klokthermostaten kun je een vakantieprogramma instellen.

Comfortstand warm water of waakvlam uit

Staat bij jouw combiketel de comfortstand voor warm water aan? In deze stand houdt de ketel steeds een klein beetje water warm. Zet de comfortstand tijdens de vakantie uit. Hoe dat moet, lees je in de handleiding van jouw combiketel.

Goedkoop besparen!

Handig: deurdranger of deurveer

Deurdrangers zorgen dat een deur in huis vanzelf achter je dicht gaat. Handig, want daardoor heb je minder tocht en blijft de warmte in de kamer. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren.

Radiatorfolie gaat warmteverlies tegen

Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er is dan veel minder warmteverlies via de muur. Daarmee hoeft de cv-ketel voortaan minder hard te stoken. Nog beter is het om de buitenmuur te isoleren. Ook als die wel geïsoleerd is, loont het om hier radiatorfolie toe te passen.

Zichtbaar en niet mooi? Er is ook folie te koop die je met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator kunt plakken, zodat je het helemaal niet ziet.

6x verwarmen zonder verspillen

 • Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 250 euro per jaar. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch achter je dicht.
 • Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan ’s nachts op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen de volgende dag te lang.
 • Zet jouw thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 100 euro per jaar. Als je bezig bent in huis, is 19 graden vaak al warm genoeg.
 • Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 170 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
 • Verwarm jouw slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Verwarm jouw bed eventueel van tevoren met een kruik of elektrische deken.
 • Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Verwarmingsleiding isoleren

CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals de kruipruimte en de zolder), verliezen warmte. Er zijn kant en klare buizen van kunststofschuim te koop die u makkelijk om de leiding schuift. Ze zijn er voor verschillende leidingdiktes en kosten ongeveer 1 euro per meter en leveren het dubbele per jaar op aan besparing.

In verwarmde ruimtes hoeft u de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen.

Isoleer niet de drinkwaterleidingen, om risico op Legionella te voorkomen!

Tips voor een comfortabele korte douche

 • Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer of coach die u helpt herinneren om max 5 minuten te douchen.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7,2 liter per minuut doorlaat.
 • Installeer een thermostaatkraan. Dan is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur.
 • Liever onder de douche dan in bad? Een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!
 • Nieuwe badkamer? Overweeg een douche-wtw (warmteterugwinning). Die gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen.
 • Met een zonneboiler bespaart u bijna de helft van uw energieverbruik voor warm water.