eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie

Publicatiedatum: 9 maart 2025

Dankzij de innovatieve onderzoeksmethode eDNA kan het isoleren van spouwmuren voortaan makkelijker. Deze methode is sinds 7 maart 2025 als erkende maatregel opgenomen in de Omgevingsregeling. Isolatiebedrijven kunnen op een effectievere manier zien of vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. Als uit een negatieve eDNA-test blijkt dat er geen vleermuizen verblijven, kan er gewoon geïsoleerd worden zonder aanvullende maatregelen.

Hoe werkt de eDNA methode?

Vleermuizen gebruiken kleine openingen om naar binnen en buiten te gaan en verblijven vaak in spouwmuren. Ze verliezen huidcellen en keutels die DNA bevatten en deze sporen kunnen verzameld worden met een spons of roller. Deze worden vervolgens in een laboratorium getest waarmee aangetoond kan worden of er DNA van een vleermuis aanwezig is of niet. Wanneer er dus geen DNA gevonden wordt, kunnen isolatiebedrijven zonder aanvullende maatregelen aan de slag.

Wanneer de eDNA-test wel positief is moet er gebruik gemaakt worden van een vleermuis vriendelijke isolatiewerkwijze, zodat de dieren niet gedood en verstoord worden. Voor de voorwaarden kunt u kijken op het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Rijksoverheid.

Bron: Rijksoverheid