Energiecoach of Klimaatklusser
(Informatie en aanmelden)

Energiecoach of Klimaatklusser bij Altena Woont Slim

Het klimaat verandert. En daar kunnen we samen wat aan doen. Als écht slimme meter of handige ‘Harry’. Want energiebesparing in bestaande woningen levert veel op. Voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. De gemeente Altena ziet daarbij voor zichzelf een opdracht en wil daarom de komende jaren inwoners stimuleren om aan de slag te gaan met energiebesparing.

Maar als onze inwoners aan de slag willen, dan moeten ze wel weten hoe! De gemeente wil daarom bewoners advies geven hoe zij met energiebesparende maatregelen kunnen bijdragen aan een beter milieu en aan besparing op hun energierekening. Daarnaast willen we óók de handen uit onze mouwen steken als het gaat om de uitvoering van de energiebesparende aanpassingen aan de woning. Daarom zijn we op zoek naar Energiecoaches én Klimaatklussers.

Profiel Energiecoach

Je hoeft niet alles van energie te weten, maar je moet het wel leuk vinden om meer te willen weten over energie besparen en zelf energie opwekken. Dan kun je het ook enthousiast doorvertellen! Je hebt technisch inzicht en kunt daarmee vragen van woningeigenaren beantwoorden rondom verduurzamingsmaatregelen. Of voorstellen doen voor energiezuinig gedrag.

Profiel Klimaatklusser

Jij hebt twee rechterhanden én een hart voor een duurzame wereld. Als kluswonder ga je de kleine energiebesparende aanpassingen, die de Energiecoach adviseert, uitvoeren bij de bewoners thuis. Van isoleren tot een waterbesparende douchekop ophangen.

Ja, ik meld me aan als energiecoach of klimaatklusser!

Na uw aanmelding nemen we contact met u op om een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezocht Klimaatje man/vrouw

Opleiding en training

Voordat je als Energiecoach aan de slag gaat, krijg je een opleiding van vier dag (of avond) delen van drie á vier uur. Na deze training ga je eerst met een ervaren energiecoach de eerste ‘keukentafel’ gesprekken bij bewoners voeren of met elkaar de eerste klussen uitvoeren.

Verder wordt er ieder kwartaal een bijeenkomst voor de Energiecoaches georganiseerd. Hierbij worden er door collega’s of experts informatie gegeven over specifieke onderwerpen van belangrijk voor de Energiecoaches. Op deze (avond) bijeenkomsten is er ook gelegenheid voor kennismaking met collega’s en onderlinge kennisuitwisseling. Ook is een elektronisch platform beschikbaar waarop je kennis en ervaring met collega’s kunt delen, of vragen kunt stellen.

Tijdsbesteding & vergoeding

We verwachten dat de Energiecoaches en Klimaatklussers gemiddeld 6-8 uur per week beschikbaar zijn. Daarvoor krijg je een vergoeding van € 10 per advies/klus én kilometervergoeding van €0,19/km als je adviseert of klust buiten de eigen woonplaats. De belastingvrije vergoeding is per jaar gelimiteerd tot het bedrag € 1.800.

Hulpmiddelen Energiecoach

Een Energiecoach maakt gebruikt van drie ‘gereedschappen’:

  • Een gestructureerde vragenlijst (HOOM Dossier) aan de hand waarvan je de bestaande situatie van de woning inventariseert en de wensen of mogelijkheden voor energiebesparing en verduurzaming met de bewoner bespreekt. Ook na een gesprek blijf je gekoppeld met de energiecoach zodat je later met vragen contact op kunt nemen.
  • Placemat met diverse bespaartips
  • Daarnaast hebben we een z.g. ‘bespaarkoffer’. Hierin zitten een aantal handige hulpmiddelen voor energiebesparing of het meten van energieverbruik. Dit zijn voorbeeld producten die de bewoner kan aanschaffen.

Hulpmiddelen Klimaatklusser

Een Klimaatklusser maakt gebruik van een heleboel gereedschappen:

  • Een kluskoffer vol gereedschappen en materialen gaat mee tijdens de klus aan huis. We kunnen ons voorstellen dat je als kluswonder zelf beschikt over veel gereedschap, maar overleg over materiaal is altijd mogelijk!

Interesse om Energiecoach of Klimaatklusser te worden?

De eerste stap is om het bijbehorende formulier in te vullen, een mail te sturen naar [email protected] of een telefoontje naar 085-1303647.

We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. We kunnen je dan meer gedetailleerd informeren en je kunt vragen stellen.

Neem contact op